Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte-+=
Intranet Steun ons Lid worden

De symptomen van Complex Regionaal Pijn Syndroom zijn:

 • 4 of 5 van de volgende symptomen:
  • onverklaarbare diffuse pijn, veelal brandende pijn en in een gebied groter dan het oorspronkelijk letsel
  • verschil in huidskleur (rood of blauw)
  • diffuus oedeem, zwelling
  • verschil in huidtemperatuur (warmer of kouder dan het andere ledemaat)
  • actieve bewegingsbeperking o.a. door pijn en stijfheid
 • het ontstaan of verergeren van symptomen na inspanning
 • symptomen in een gebied aanwezig groter dan het gebied van het eerste letsel of operatie, en in ieder geval in het gebied distaal van het eerste letsel.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van bovengenoemde symptomen.

De klachten verergeren vaak na inspanning waarbij na hele korte tijd al een verslechtering van bovenstaande reacties kan optreden. De pijn kan extreme vormen aannemen. Bij ongeveer 95% van de patiënten is sprake van warme CRPS en bij ongeveer 5% van de patiënten is er sprake van koude CRPS.

Andere verschijnselen die op kunnen treden zijn:

Sympathische verschijnselen

Overmatige zweetafscheiding: het ledemaat kan (klets)nat worden. Veranderde nagel- en haargroei: op het ledemaat kunnen lange haren gaan groeien en de nagels kunnen sneller gaan groeien.

Zenuwaantasting

Er kan een grote gevoeligheid voor pijnprikkels ontstaan. Behalve dat men de pijn ‘van binnen’ voelt kan er ook zogenaamde aanrakingspijn aanwezig zijn. Men kan het niet verdragen als de huid, hoe licht ook, bijvoorbeeld met een veertje of wattenbolletje, wordt aangeraakt. Er kan een verminderd tastgevoel ontstaan of men ervaart dat het ledemaat niet meer bij het lichaamsschema hoort (het gevoel of de hand bijvoorbeeld erg ver weg is). De spierkracht neemt snel af en men heeft geen kracht meer om een kopje vast te houden of een zware deur te openen of een stukje te lopen. In ernstige gevallen kan de totale spierkracht verloren gaan en is er sprake van een (pseudo)-paralyse. Men heeft een verlamming maar op een EMG-onderzoek is er geen afwijking te zien.

Tekenen van dystrofie of atrofie

Na maanden kan het ledemaat er schraal en ingevallen uit gaan zien omdat het onderhuids vetweefsel en de spieren grotendeels verdwenen zijn. Op een röntgenfoto is vaak botontkalking te zien. Ook kunnen de gewrichten onherstelbare schade hebben opgelopen.

Verdere complicaties kunnen zijn: contracturen, moeilijk te genezen zweertjes, enorme zwelling, ongecontroleerde bewegingen, verkrampingen. Het is mogelijk dat de CRPS uitbreidt naar andere ledematen. Wanneer men genezen is, is de kans dat CRPS terugkomt aanwezig.

Back To Top