Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte-+=
Intranet Steun ons Lid worden

Werken of studeren met CRPS is niet altijd makkelijk door de pijn, vermoeidheid en slaapproblemen. Hoe kun je omgaan met CRPS op de werkvloer of tijdens je studie.

Werk

Als je CRPS hebt en wilt (blijven) werken of een baan zoekt, kun je tegen bepaalde zaken aanlopen. Wat zeg je bijvoorbeeld wel op je werk en wat niet? Wat als jouw CRPS-klachten ervoor zorgen dat jij jouw werk niet kunt doen of extra hulp nodig hebt?

Je bent aan het werk en hebt CRPS – wat te doen?

 • Blijf vooral eerlijk tegen je werkgever en collega’s. Geef aan als je klachten hebt, waar je tegenaan loopt en vooral wat je wel en niet kunt. Vaak kun je samen een oplossing vinden. Jouw taken kunnen aangepast worden en wellicht zijn er wel aanpassingen mogelijk zodat jij jouw werk kunt blijven doen. Je kunt via je werkgever een arbeidsdeskundige uitnodigen om hier samen naar te kijken.
 • Kom zelf met oplossingen en toon initiatief. Een werkgever weet niet wat jij nodig hebt en wat jou kan helpen. Maak dan ook gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Je kunt een ergotherapeut op jouw werk uitnodigen om te kijken naar mogelijke hulpmiddelen of oplossingen. Vanuit de basiszorgverzekering krijg je op dit moment 10 uur vergoed.
 • Laat een positieve werkhouding zien. Dat betekent dat je laat zien dat je graag wilt werken, maar dat het soms even niet gaat. Vaak als je plezier in je werk hebt, kun je het werk ook beter volhouden. Een positieve werkhouding betekent niet dat je alleen maar door blijft gaan tot het helemaal niet meer gaat. Blijf je grenzen aangeven.
 • Kijk ook of je anders kunt werken. Moet je altijd op locatie zijn of kun je wellicht ook thuiswerken. Kun je je werktijden/werkuren anders indelen? Stel je werkt 24 uur in de week. Je kunt 3 werkdagen maken van 8 uur, maar je kunt deze 24 uur ook over 4 of 5 dagen verdelen waardoor het beter vol te houden is.
 • Je kunt ook overleggen of minder uren werken mogelijk is. Eventueel voor een bepaalde periode.
 • Kijk of je via je werkgever in gesprek mag met een ervaringsdeskundige coach via Chronisch Ziek en Werk.

Solliciteren met CRPS

Zodra je gaat solliciteren ben je niet verplicht te melden dat je CRPS hebt. De werkgever waar jij gaat solliciteren mag jou ook geen vragen stellen over jouw gezondheid of ziekteverleden. Je hoeft deze vragen ook niet te beantwoorden.

Wel is het zo dat als jij weet dat jij door de CRPS ongeschikt bent voor de functie, je wel verplicht bent om dat te vertellen. Op basis van de functieomschrijving kun je dit inschatten. Als jij toch besluit om jouw CRPS te verzwijgen, dan kan dat gevolgen hebben voor jouw recht op loon tijdens ziekte. Het kan ook invloed hebben op de voortzetting van jouw dienstverband.

Wat te doen?

 • Weet wat je wel en niet kunt door de CRPS-klachten en lees de functieomschrijving vooraf goed door.
 • Neem vooraf contact op met het bedrijf om te vragen wat de functie precies inhoudt. Je kunt dan ook een goede inschatting maken en je hebt ook al contact gehad met jouw mogelijk nieuwe werkgever.
 • Lees deze blog eens goed door: https://cvster.nl/blog/Solliciteren-met-een-beperking
 • Hulp nodig bij het maken van een CV? Kijk eens op https://www.cv.nl/cv-templates

Als werken niet meer gaat

Het kan ook gebeuren dat je door de CRPS niet meer kunt werken. Ook niet met aanpassingen of minder uren. Je meldt je dan ziek en zowel jij als jouw werkgever moeten dan zaken regelen.

 • Als je niet kunt werken, blijf dan wel contact houden met jouw leidinggevende en collega’s. Bespreek met jouw leidinggevende hoe je collega’s en eventueel mensen buiten de organisatie worden geïnformeerd. Doe je dit zelf of doet jouw leidinggevende dat? Doe vooral wat voor jou goed voelt.
 • Ga in gesprek met de bedrijfs- of verzekeringsarts en doe je vooral niet beter voor dan je je voelt. Geef aan hoe jouw dagen eruitzien.
 • Na een bepaalde periode is het goed om een duidelijk re-integratieplan te maken.
 • Als je nog behandelingen krijgt, geef dan ook duidelijk aan uit welke stappen deze behandelingen bestaan.
 • Met jouw toestemming kan de bedrijfsarts contact opnemen met jouw behandelend arts. Op deze manier kan de bedrijfsarts beter inschatten welke effecten CRPS heeft op jouw werk en welke mogelijkheden er zijn.
 • Op de website van het UWV kun je veel informatie vinden over de ziektewet, jouw rechten en plichten en eventuele uitkeringen.
Back To Top